Jangan Takut Miskin Kerana Menikah, Inilah Janji Allah Bagi Kamu yang Berani Menikah

Wahai Pemuda, Jika kamu Takut Miskin kerana Menikah, Maka Pertanyakan Keimananmu !!!


“Dan kawinkanlah orang orang yang sendirian di antara kamu, dan orang orang yang layak (berkawin) dari hamba hamba sahayamu yang lelaki dan hamba hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan karuniaNya. Dan Allah Maha Luas pemberianNya lagi Maha Mengetahui”  Begitulah janji Allah dalam QS An Nuur :32) , pada anda yang mahu menikah, Insya Allah Anda pasti kaya!Imam Al Qurtubi, mengatakan , ayat tersebut mengandung makna, bahawa jangan biarkan kemiskinan seorang lelaki dan seorang wanita menjadi sebuah alasan untuk tidak menikah semata semata meperoleh redha Allah dan mencari tempat perlindungan dari ketidak patuhan padaNya, Allah akan memampukannya dan Allah akan mengkayakannya. Ayat itu merupakan bukti bahawa penikahan itu adalah pembuka rezeki kepada kamu. Anda diperbolehkan menikahi orang miskin. Kerana itulah, tidak seharusnya anda berkata, “ Bagaimana aku akan menikah jika aku tidak punya uang?” atau berkata, “ Susah sekali jika aku menikahi orang miskin, jangan jangan aku akan menjadi semakin miskin?’ jangan pernah berkata dan berfikiran seperti itu. Mengapa? Sebab rezeki telah dijanjikan oleh Allah, dan makanan pun telah dijamin oleh Allah.

Merujuk pada ayat-ayat tersebut, tidak sepatutnyalah kita takut menikah hanya kerana  kita miskin, tetapi sebenarnya saat miskin itulah kita harus berani menikah. Bismillah !!!

Menikah kerana Allah , nescaya Allah menjamin kehidupan kita. Lihatlah betapa Rasulullah menunjukan kepada kita bahwa kemiskinan bukanlah penghalang buat menikah. Buktinya ? beliau berani menikahkan seorang perempuan yang datang kepada beliau dengan seorang lelaki miskin yang tidak mempunyai apa apa selain pakaian yang melekat di tubuhnya.
Hal ini penting saya tekankan, lantaran kebanyakan faktor orang takut menikah karena mereka miskin, sehingga dengan menikah, mereka mengira akan semakin miskin dan susah hidupnya. Padahal, Allah berkata lain, justru dengan menikah Dia akan mengayakan dan memampukan kita.

Cuba fahami dan memahami perkataan sahabat Nabi di bawah ini, kalau kalian masih takut miskin karena menikah, maka pertanyakan keimananmu !!!

“ Patuhilah Allah dalam apa apa yang Dia telah perintahkan padamu untuk menikah. Dia akan memenuhi janjiNya untuk membuatmu kaya.” (Abu Bakar Ash Shiddiq)

“ Carilah kekayaan lewat pernikahan ! aku tidak pernah melihat sesuatu yang lebih aneh daripada seorang lelaki yang tidak mencari kekayaan lewat pernikahan. Padahal Allah telah menjanjikan “…Jika mereka miskin, maka Allah akan mengumpulkan mereka dengan karuniaNya “(Umar bin Khattab)

“Temukanlah kekayaan dengan menikah.” (Abdullah bin Mas’ud)

Jadi, wahai hamba Allah ! Apakah sekarang masih ada lagi yang menghalangi kamu untuk menikah? Bukankah janji Allah ini tidak cukup bagi kamu?

(Anif sirsaeba)- berani kaya, berani takwa

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

Yakinlah ada sesuatu yang menantimu selepas banyak kesabaran yang kau jalani yang akan membuatmu tersenyum hingga kau lupa pedihnya rasa sakit.

Adakah Anda Masih Belum Bertemu JODOH?